Home > Ziektebeelden > Traumatologie > Benen > Onderbeen

Achillespeesruptuur

Inleiding

Meestal > 30 jaar en met name bij weekend-atleten. Belasting in dorsiflexie van enkel met knie in extensie. Hierbij zijn de m. soleus en m. gastrocnemius maximaal gestrekt.  Indien geen evidente sportblessure in de anamnese, overweeg dan systemische aandoening zoals jicht en hyperparathyroidisme of medijngebruik (steroidengebruik, fluoroquinolones). Bij onderzoek van de patiënt met een verse achillespeesruptuur wordt men op een dwaalspoor gebracht omdat er actieve plantair flexie van de voet mogelijk blijft. Dit is mogelijk door de flexoren van de tenen en vooral van de m. tibialis posterior. Het functionele effect van de m. plantaris, met een spierbuik die niet langer is dan 2 tot 3 cm is volledig te verwaarlozen. Bij palpatie over de pees is een pijnlijke delle palpabel. Bewijs voor een verse ruptuur is de proef van Thompson: knijpen in de kuit wordt niet gevolgd door passieve plantair flexie van de voet. Bij distale ruptuur X- calcaneus ter uitsluiting van een avulsie fractuur.

 

Mechanisme

Directe of axiaal inwerkende kracht. Tot 50-60 jaar meestal ten gevolge van een verkeersongeval of val van grote hoogte. Nadien kan er ook sprake zijn van een lager energetische mechanisme ten gevolge van osteoporose of bottumor.

 

Behandeling

Conservatief

 

Indicatie

partiële ruptuur.

Behandeling

1 week gipsachterspalk gevolgd door 2 x 2 weken tape.

Controle

poli chirurgie 1 week, 2 en 4 weken.


Operatie

 

Indicatie

volledige ruptuur.

Behandeling

hechten (zie operatieverslag)

Controle 

Controle na 2 weken:

  • hechtingen verwijderen

  • gevolgd door circulair onderbeenlooopgips (COBLG) met hakverhoging durante 4 weken; in deze periode wordt wekelijks door gipsmeester beoordeeld of de hakverhoging gerduceerd kan worden (redressie).

Na de gipsbehandeling > start met fysiotherapeut


 


Bron

  1. Letsels van het steun- en bewegingsapparaat. 1ste editie. Van der Werken 2000.
  2. Rockwood fracture in Adults. 5de editie. Buchholz en Heckman 2001.
  3. Het protocol letsels van het steun- en bewegingingsapparaat. Traumaregio Oost UMCN Radboud 2006.
  4. Wheeless CR. Wheeless' Textbook of Orthopaedics 2007.
Laatste update: 30-01-2014