Inleiding

De ziekte van Paget is een zeldzaam soort carcinoom dat verschijnt als een eenzijdige eczemateuze tot psoriasisachtige plaque rond de tepel. Het is een uitbreiding naar de epidermis van een onderliggend ductaal adenocarcinoom van de borst. De ziekte van Paget van de tepels moet niet worden verward met de metabolische botziekte, die ook de ziekte van Paget genoemd. Vaak zijn er metastasen aanwezig bij het stellen van de diagnose. De behandeling is chirurgisch.

 

Symptomen

Paget verschijnt ook op andere plaatsen, meestal in de lies of het perianale gebied (extramammary ziekte van Paget). De blaas en het rectum zijn de meest voorkomende plaatsen. De extramammary ziekte van Paget is een zeldzaam intraepitheliaal adenocarcinoom op plaatsen met apocriene klieren. De roodheid, sijpeling, en korstvorming lijken sterk op dermatitis, maar de arts dient een carcinoom te verdenken omdat de laesie sterk begrensd is, eenzijdig is, en niet reageert op lokale therapie.

Paget (tepel)Paget (extramammair: bil)

 

Diagnose

Biopsie toont typische histologische veranderingen.

 

Behandeling

De behandeling is chirurgische verwijdering van de ontdekte tumoren en ablatie van de overliggende cutane betrokkenheid ofwel chirurgisch of door CO2-laser ablatie. Door haar associatie met de onderliggende maligniteit, is systematische evaluatie noodzakelijk.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Bron foto's: Dermis.
Laatste update: 14-09-2011