Algemeen

Dacryocystitis is een infectie van de lacrimale zak, meestal met Staphylococcen of Streptococcen en meestal een gevolg van ductus nasolacrimalis obstructie.

In acute dacryocystitis presenteert de patiënt zich met pijn, roodheid en oedeem rond de traanzak. Diagnose wordt vermoed op basis van geïnduceerde symptomen, wanneer druk op de traanzak reflux van mucoïd materiaal door de puncta veroorzaakt. De initiële behandeling bestaat uit warme kompressen en/óf orale antibiotica in milde gevallen en/óf IV antibiotica in ernstige gevallen. Antibiotica zijn meestal 1ste generatie cephalosporines of penicililinase-resistente penicillines. Als de infectie niet reageert, dient een methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) overwogen te worden en antibiotica worden aangepast. Het abces dient te worden gedraineerd en de antibiotica te worden aangepast aan het antibiogram. Patiënten met chronische dacryocystitis presenteren zich meestal met een massa onder de mediale canthale pees en chronische conjunctivitis. Definitieve behandeling om acute dacryocystitis of chronische conjunctivitis te genezen, is meestal chirurgisch, waarbij middels een dacryocystorinostomie een passage tussen de traanzak en de nasale holte wordt gerealiseerd.


Bron

  1. L.D. Bores. Refractive Eye Surgery 2nd Edition 2000. Wiley-Blackwell.
  2. D.Y. Kunimoto, K.D. Kanitkar, M.Makar, M,A. Friedberg. The Wills Eye Manual: Office and Emergency Room Diagnosis and Treatment of Eye Disease 4th Edition 2000.Lippincott Williams & Wilkins.
  3. D.J. Spalton, R.A. Hitchings, P. Hunter. Atlas of Clinical Ophthalmology 3rd Edtion 2004. Mosby.
Laatste update: 16-09-2011