Home > Ziektebeelden > Oogheelkunde > Conjuctiva >

Conjuctivale afwijkingen

Gerelateerde onderwerpen

Anatomie:

Pinguecula & pterygium

Pinguecula en pterygium zijn goedaardige zwellingen van de conjunctiva die kunnen resulteren in chronische actinic irritatie. Beiden verschijnen typisch aangrenzend aan de cornea op 3 en/of 9 uur positie. Een pinguecula is een verhoogde geel witte massa op de bulbaire conjunctiva, aangrenzend aan de cornea. Het heeft niet de neiging om de cornea in te groeien. Wel veroorzaakt het irritatie en cosmetisch imperfectie en, hoewel zeldzaam nodig, kan het makkelijk worden verwijderd. Een pterygium is een vlezige driehoekige zwelling van de bulbaire conjunctiva die kan uitspreiden tot over de cornea welke dan wordt vervormd, induceert astigmatisme, en verandert het refractievermogen van het oog. Symptomen kunnen een verminderde visie en een corpus alienum sensatie zijn. Het komt meer voor in warme en droge klimaten. Verwijdering is meestal geïndiceerd bij cosmetische redenen, om irritatie te verminderen en om het zicht te verbeteren en te behouden.

 

Subconjuctivale bloedingen

Subconjunctivale bloedigen zijn extravasatie van bloed onder de conjunctiva, meestal als gevolg van klein trauma, inspanning, niezen of hoesten; zeldzaam verschijnen het spontaan. De mate en locatie van hyperemie kan helpen om de etiologie te bepalen. Diffuse hyperemie van beide bulbaire en tarsale conjunctiva zijn typische bij conjunctivitis. Subconjunctiva bloedingen alarmeren de patiënten maar zijn niet pathologisch, behalve wanneer het geassocieerd wordt met dyscrasie, wat zeldzaam is. De bloedingen verdwijnen spontaan, meestal binnen 2 weken. Topische corticosteroïden, antibiotica, vasoconstrictoren en kompressen versnellen de absorptie niet; geruststelling is een adequate therapie.

 

Circumcorneale conjuctiva hyperemie

Circumcorneale conjunctiva hyperemie wordt gevormd door gedilateerde, fijne, rechte, diepe vaten die 1 tot 3 mm vanuit de limbus uitlopen, zonder significante hyperemie van de bulbaire en tarsale conjunctiva; verschijnt bij iritis, acuut glaucoom en sommige types van keratitis. Een groot gebied van diepe hyperemie wat 20 tot 100% van de bulbaire conjunctiva beslaat zonder hyperemie van de tarsale conjunctiva is typisch voor episcleritis en scleritis.

 

Oedeem van de bulbaire conjuctivae

Oedeem van de bulbaire conjunctivae resulteert in een doorschijnende, blauwe, verdikte conjunctiva. Veel oedeem met bol staan van de conjunctiva, vaak leidend tot prolaps van de conjunctiva, staat bekend als chemosis.

 

Oedeem van de tarsale conjuctivae

Oedeem van de tarsale conjunctiva (typisch bij allergische conjunctivitis) resulteert in fijne, zeer kleine laesies (papillae), welke de conjunctiva een fluwelen verschijning geeft.

 

Hyperplasie van follikels in de conjuctivae

Hyperplasie van de lymfoïde follikels in de conjunctiva kunnen verschijnen bij een virale of chlamydia conjunctivitis. Ze verschijnen als kleine bultjes met een bleek centrum, giving a cobblestone appearance. Ze ontstaan meestal in de conjunctiva tarsus inferior. Behandeling is voor virale of Chlamydia conjunctivitis.


Bron

  1. L.D. Bores. Refractive Eye Surgery 2nd Edition 2000. Wiley-Blackwell.
  2. D.Y. Kunimoto, K.D. Kanitkar, M.Makar, M,A. Friedberg. The Wills Eye Manual: Office and Emergency Room Diagnosis and Treatment of Eye Disease 4th Edition 2000.Lippincott Williams & Wilkins.
  3. D.J. Spalton, R.A. Hitchings, P. Hunter. Atlas of Clinical Ophthalmology 3rd Edtion 2004. Mosby.
Laatste update: 16-09-2011