1. Schatzki-ring

Een Schatzki-ring is waarschijnlijk aangeboren is en behelst een ringvormige vernauwing van de distale slokdarm op de squamocolumnare junctie. Deze ringen veroorzaken intermitterende dysfagie voor vaste stoffen. Dit symptoom kan op elke leeftijd manifest worden, maar begint meestal pas na een leeftijd van 25 jaar. De moeilijkheden met slikken zijn intermitterende, maar met name vlees en brood zijn predisponerende agentia. De symptomen doen zich meestal alleen voor wanneer het oesofageale lumen kleiner is dan 12 mm in diameter is en nooit wanneer deze groter is dan 20 mm. Met een bariumslikfoto kan de ring meestal geobjectiveerd worden. Behandeling bij wijde ringen bestaat uit instructies om het voedsel gronding te kauwen. Nauwe ringen vereisen endoscopische dilatatie. Chirurgische resectie is zelden nodig.

 

2. Plummer-Vinson Syndrome (Paterson-Kelly Syndrome)

Een oesofageaal web is een dun mucosale membraam, dat in het slokdarmlumen groeit. Een web ontwikkelt zich zelden, en komt met name voo bij patiënten met onbehandelde, ernstige ijzerdeficiëntie anemie. Het web komt meestal voor in de proximale slokdarm, waardoor dysfagie voor vaste stoffen wordt veroorzaakt. Een bariumslikfoto is meestal afdoende om de diagnose te stellen. De webben verdwijnen meestal als de anemie behandeld wordt.

Plummer-Vinson Syndrome (Paterson-Kelly Syndrome)

 

3. Dysfagie lusoria

Dysfagie lusoria wordt veroorzaakt door het samendrukken van de slokdarm door verschillende vasculaire aangeboren afwijkingen. De vasculaire afwijkingen zijn meestal een afwijkende rechter a. subclavia, een dubbele aortaboog of een rechter aortaboog met een linker ligamentum arteriosum. Dysfagie kan manifest worden in de kindertijd (of later) als gevolg van de arteriosclerotische veranderingen in het afwijkende bloedvat. Een bariumslikfoto toont de extrinsieke compressie van de slodarm aan, maar arteriografie is absoluut noodzakelijk voor de definitieve diagnose. De meeste patiënten hoe qven geen behandeling, maar chirurgische interventie is soms nodig.


Bron

  1. T. Yamada, D.H. Alpers,L. Laine, C. Owyang & D.W. Powell. Textbook of Gastroenterology 4th Ed. 2003. Lippincott Williams & Wilkins.
  2. A. Fauci, E. Braunwald, D. Kasper, S. Hauser, D. Longo, J.L. Jameson & J. Loscalzo. Harrison's Principle of Internal Medicine 17th Ed. 2008. McGraw-Hill.
  3. A. Avunduk. Manual of Gastroenterology: Diagnosis and Therapy 4th Ed. 2008. Lippincott Williams & Wilkins.
  4. E. Kuntz & H.D. Kuntz. Hepatology, Principles and Practice 2nd Ed. 2006. Springer Science & Business Media.
Laatste update: 15-12-2016