Home > Ziektebeelden > Gynaecologie > Benigne afwijkingen >

Torsie van de adnexae

Inleiding

Torsie van een adnex is het draaien van een ovarium en soms ook de tuba, soms met obstructie van de arteriële bloedstroom en daardoor ischaemie.

 

Prevalentie

Torsie van een adnex is zeldzaam en het meest voorkomend in de vruchtbare periode van een vrouw. Vaak wijst het op een abnormaliteit van het ovarium. Risicofactoren zijn zwangerschap, inductie van de ovulatie, ovariële vergroting > 4 cm (bv. benigne tumoren, hyperstimulatie met fertiliteitsmedicatie). Torsie van normale adnexae, wat zeldzaam is, komt vaker bij kinderen dan bij volwassenen voor.

 

Symptomen

Torsie geeft plots heftige pijn in het kleine bekken en soms ook misselijkheid en braken. Dagen of zelfs weken voor de daadwerkelijk torsie kan intermitterend koliekpijn optreden, waarschijnlijk ten gevolge van intermitterende spontaan retournerende torsie. Cervicale bewegingspijn, een unilaterale pijnlijke zwelling in de adnex en tekenen van peritonitis zijn vaak aanwezig.

 

Diagnose

Een vrouw wordt verdacht van een torsie van de adnex indien er typische symptomen zijn van, onverklaarbare peritoneale prikkeling, ernstige cervicale bewegingspijn of een zwelling van de adnex, zonder tekenen van een pelvis inflammatory disease (PID). De diagnose kan worden bevestigd met een transvaginaal kleuren echo-Doppler onderzoek. Spoedlaparoscopie of -laparotomie dient direct verricht te worden indien er verdenking van een torsie is of als de diagnose met echografisch onderzoek bevestigd is.  

 

Behandeling

De behandeling heeft als doel het ovarium en de tuba te sparen door de torsie terug te draaien. Salpingo-oöphorectomie is nodig als getwijfeld wordt aan de vitaliteit van de adnexae.


Bron

  1. Schorge J, Schaffer J, Halvorson L, Hoffman B, Bradshaw K & Cunningham F. Williams Gynecology. 2008 1-st edition. McGraw-Hill Professional
  2. Cunningham F, Leveno K, Bloom S, Hauth J, Rouse D & Spong C. Williams Obstetrics. 2009 23-rd edition. McGraw-Hill Professional
Laatste update: 12-12-2016