Home > Ziektebeelden > Dermatologie > Dermatitis >

Contactdermatitis

Inleiding

Contactdermatitis is een acute ontsteking van de huid veroorzaakt door irritantia of allergenen. Het voornaamste symptoom is jeuk; huid veranderingen variëren van erytheem tot blaren en zweren, vaak op of in de buurt van de handen, maar het komt op elk blootgesteld huidoppervlak voor. De diagnose wordt door ontstaansgeschiedenis, onderzoek, en soms door middel van huid patch testen gesteld. De behandeling omvat anti-jeuk middelen, lokale corticosteroïden, en het vermijden van de oorzaken.

 

Oorzaken en pathofysiologie

Irriterende contact dermatitis (ICD):

ICD is goed voor 80% van alle gevallen van contact dermatitis (CD). Het is een non-specifieke ontstekingsreactie op stoffen die in contact staan met de huid, het immuunsysteem is niet geactiveerd. Tal van stoffen zijn betrokken, met inbegrip van chemische stoffen (zoals zuren, logen, oplosmiddelen, metalen zouten), zeep (bijvoorbeeld, schuurmiddelen, wasmiddelen), planten (bijvoorbeeld poinsettia’s, paprika), en het lichaamsvocht (bijvoorbeeld, urine, speeksel). Eigenschappen van de irritantia (extreme pH, oplosbaarheid in het lipide-film op de huid), milieu (lage vochtigheid, hoge temperatuur, hoge wrijving), en de patiënt (zeer jong of oud) zijn van invloed op de waarschijnlijkheid van het ontwikkelen van ICD. ICD komt vaker voor bij atopische patiënten, bij wie de ICD een begin kan maken van immunologische sensibilisatie en dus allergische CD. Fototoxische dermatitis is een variant waarin de lokale (bijvoorbeeld, parfums, koolteer) of oraal ingenomen (bijvoorbeeld psoraleen) stoffen pas na absorptie van ultraviolet licht leiden tot schadelijke vrije radicalen en ontstekingsmediatoren.

Allergische contact dermatitis (ACD):

ACD is een type IV cell-mediated overgevoeligheidsreactie die 2 fasen heeft: sensibilisatie aan een antigeen en de reactie op re-exposure. In de sensibilisatie fase  zijn allergenen gevangen door Langerhanscellen (epidermale dendritische cellen), die migreren naar de regionale lymfeklieren, waar ze het antigeen presenteren aan T-cellen. Het proces kan kort zijn (6 tot 10 dagen voor sterke sensitizers zoals Poison Ivy) of langdurig (jaren voor de zwakke sensitizers zoals zonnebrandmiddelen, parfums, en glucocorticoïden). Gesensibiliseerde T-cellen migreren dan terug naar de opperhuid en activeren bij blootstelling aan het allergeen, door de vrijgave van cytokines, de aanwerving van inflammatoire cellen, en dit leidt tot de karakteristieke symptomen van ACD. In auto-eczematisatie, migreren epidermale T-cellen geactiveerd door allergenen lokaal of via de circulatie en veroorzaken ze dermatitis op locaties op afstand van de eerste trigger. Echter, het contact met vocht uit blaasjes of blaren kan niet leiden tot een reactie elders op de patiënt of op een andere persoon. Meerdere allergenen veroorzaken ACD (zie tabel 1: Dermatitis: Oorzaken van allergische contact dermatitis) en cross-sensibilisatie tussen de agenten is mogelijk (bijvoorbeeld tussen benzocaïne en paraphenylene diamine). ACD varianten zijn fotoallergische CD en systemisch geïnduceerde ACD. In fotoallergische CD, wordt een stof alleen sensibel wanneer deze structurele veranderingen heeft ondergaan veroorzaakt door ultraviolet licht. Typische oorzaken zijn aftershave lotions, zonnebrandmiddelen en sulfonamiden. Reacties kunnen worden uitgebreid tot de niet aan zon blootgestelde huid. In systemisch geïnduceerde ACD, veroorzaakt opname van een allergeen na lokale sensibilisatie diffuse dermatitis (bijvoorbeeld orale diphenhydramine na sensibilisatie met lokale diphenhydramine).

Table 1 Oorzaken van Allergische Contact Dermatitis

Oorzaak Voorbeelden
Substanties in de lucht Pollen, insecticide spray
Chemicalien gebruikt in schoenen of kleren Particulaire stoffen gebruikt in leer en rubber; stoffen in shoes; en antioxidanten in handschoenen, schoenen, ondergoed; formaldehyde.
Cosmetica Nagellak, deodorant
Kleurstoffen p-Phenylenediamine (haar en textile kleurstoffen) en anderen
Geuren Diverse verbindingen; toiletartikelen, zeep, geurige huishoudelijke producten
Industriele agentia Veel verbindingen waaronder acrylaat monomeren, epoxy verbindingen, formaldehyde (in plastic en lijm)
Ingredienten in medicijnen: Bacitracine,  neomycine, penicilline, sulfonamiden, diphenhydraminum, promethazine, benzocaine, thimerosal, ethylenediamine
Latex Latex handschoenen, condooms, catheters, ballonnen
Metaalverbindingen: nikkel, kobalt, chromaten, mercury. Veel beroepsmatige blootstelling. Ook persoonlijke bezittingen zoals gordelriem, horlogebandje en sieraden.
Planten Poison ivy, eik; ragweed; primula; cashew noten; mango schil

 

Symptomen

ICD is meer pijnlijk dan jeukerig. Tekenen variëren van mild erytheem tot bloedingen, korstvorming, erosie, ontwikkeling van pustels, bullae, en oedeem.

In ACD is het belangrijkste symptoom hevige jeuk: pijn is meestal het resultaat van excoriatie of infectie. Huidveranderingen variëren van voorbijgaand erytheem via vesiculatie tot ernstige zwelling van bullae en / of ulceratie. Veranderingen komen vaak voor in een patroon en / of distributie die wijzen op een specifieke blootstelling, zoals lineaire strepen op een arm of been (bijvoorbeeld, uit te borstelen tegen Poison Ivy) of een ronddraaiend erytheem (in het kader van een horloge). Elk oppervlak kan worden betrokken, maar handen zijn het meest aangedaan als gevolg van bepaalde  handelingen en het aanraken van potentiële allergenen. Bij de lucht blootstelling (bijvoorbeeld parfum aërosolen) is de niet met kleding bedekte huid voornamelijk aangedaan. De dermatitis is meestal beperkt tot de plaats van contact, maar kan later uitbreiden als gevolg van krassen en autoeczematizatie. In systemisch geïnduceerde ACD, kunnen huidveranderingen zich uitbreiden over het hele lichaam.

ContactdermatitisContactdermatitis

 

Diagnose

CD kan vaak worden gediagnosticeerd door de huidveranderingen en de ontstaansgeschiedenis. Het beroep, hobby's, huishoudelijke taken, vakanties, kleding, actuele drugsgebruik, cosmetica van de patiënt moeten worden bekeken. De "gebruikstest," waarin een verdacht agent wordt aangebracht op de huid ver van de oorspronkelijke oppervlakte van de dermatitis, meestal op de flexor onderarm, is handig als parfums, shampoos, of andere huiselijke agentia worden verdacht.

De Patch test is geïndiceerd wanneer ACD wordt verdacht en er geen reactie plaatsvindt op de behandeling. Bij patch testen worden standaardallergenen (tabel 2) op de bovenrug geplakt met behulp van lijm-patches die bestaan uit allergene of plastic (Fin) kamers met allergenen die op hun plaats gehouden worden met poreuze tape. Thin-layer epicutaneous (TRUE) patch testen bevatten 2 zelfklevende strips die kunnen worden toegepast en geïnterpreteerd door elke provider. De huid onder de de patches wordt 48 tot 96 uur na het aanbrengen bekeken. Valse positieven worden gezien wanneer de concentraties leiden tot een irriterende stof in plaats van allergische reactie, wanneer een reactie op een antigeen een niet-specifieke reactie triggert aan anderen, of door het reageren met cross-antigenen. Vals-negatieven worden gezien wanneer de patch allergenen niet het irriterende antigen bevatten. De definitieve diagnose vereist een eerdere blootstelling van het test-agent op de oorspronkelijke oppervlakte van dermatitis.

Tabel 2 Allergenen gebruikt bij de Patch Test

Agentia Bronnen
Balsam of Peru Smaak agentia voor drank en tabak, alsmede een hechtmiddel en geurstof in parfum; ook gevonden in veel locale medicijnen, tandheelkundige agentia enz.; hoofd allergenen zijn esters van cinnamic en benzoë zuur, vanilline; kruisreacties met colofonium en balsam van Tolu, de cinnamaten,  benzoaten, styrax, en de tinctuur van benzoin; waarschijnlijk zijn sommige ook fototoxisch.
Zwarte rubber mix In rubber; kan een crossreactie met haarkleurmiddelen veroorzaken.
Caine mix Bevat 3 lokale  anesthetica: benzocaine, dibucaine hydrochloride, en tetracaine hydrochloride; vaak gebruikt in de tandheelkunde maar ook veel gebruikt in geneesmiddelen om jeuk, pijn en steken te verminderen; veel gebruikt in hemorrhoidale preparaten en hoestsiropen.
Carba mix Gebruikt als een versneller in rubber, rubberlijm, vinyl en sommige pesticiden. 
Cl+ Me- Isothiazolinone Gevonden in cosmetica en huid verzorgende producten, sommige medicijnen, huishoud producten, en verschillende industriële vloeistoffen en vetten. 
Cobalt dichloride Gevonden in sommige verven, cement, metaal; coactiviteit met nickel is geen cross-sensitiviteit.
Colophonium Violinisten zijn extra gevoelig voor allergie, basketbalspelers, en bowlers; Gevonden in cosmetic, lijm, vernis, lak, papier, en vele andere industriele producten.
Epoxy hars Een laag moleculair gewicht (340) gebaseerd op bisphenol A en epichlorohydrin; de hars is alleen gevoeligmakend wanneer er onvolledige genezing optreedt.
Ethylenediamine Gebruikt als emulgator en stabilisator in verschillende locale geneesmiddelen, oogdruppels, een aantal industriele oplosmiddelen, en anti-corrosie agentia.
Formaldehyde Vrijgekomen uit quaternium-15, een kiemdodende stof, en af en toe door imidazolidinyl urea; op grote schaal gebruikt bij de vorming van plastics, harsen voor kleding, lijm, kleefstoffen
Fragrance mix Bevat alpha amylnitriet cinnamic alcohol, cinnamic aldehyde, cinnamic alcohol, eiken mos, hydroxycitronellal, eugenol, isoeugenol, en geraniol; gevonden in veel toiletartikelen, zeep, after-shave lotion, shampoos, en geurige huishoudproducten, en in veel industriële producten (bijv. snij-vloeistoffen)
Mercaptobenzothiazole Gevonden in rubber, kleefstoffen, en  koelmiddelen
Mercapto mix Gevonden in rubber, lijm, koelmiddelen, en ander industriële producten
Neomycin sulfaat Gevonden in locale antibiotica, EHBO crèmes, oordruppels, en neusdruppels; bij een patch test reactie kan wat vertraging voorkomen (ongeveer 4-5 dagen) dus moet de lezing gedaan worden na 7 dagen indien mogelijk.
Nikkel sulfaat Gevonden in juwelen, kunstgebitten, scharen, scheerapparaten, brilframe, zilverwerk, voedingsmiddelen (bijv. levensmiddelen in blik, gekookte levensmiddelen in nikkel verpakking, haring, oesters, asperges, bonen, champignons, uien)
Paraben mix Vijf parabenen: methyl, ethyl, propyl, butyl, en benzyl parahydroxybenzoates; ze zijn de meest voorkomende conseveermiddelen gebruikt in de hele wereld en zijn te vinden in tal van crèmes en cosmetica en in sommige industriele olien, vetten en lijm
Potassium dichromaat Gevonden in cement in minieme hoeveelheden, in oplossingen voor het looien van leer; gebruikt in de fotografie, elektrolytische oplossingen, veel anti-bijtende stoffen, verf, lijm, pigmenten en sommige detergentia
p-Phenylenediamine (PPD) Gevonden in haarverf, sommige inkt, foto-ontwikkelaars en textielkleurstoffen
p-Tert butylphenol formaldehyde resin Een hars gevormd door condensatie tussen p-tert-butylphenol en formaldehyde; gevonden in lederen afwerking, met name schoenen, papier, stiffen, meubilair, alsmede bepaalde lijmen
Quaternium Veel gebruikt conserveermiddel gevonden in cosmetica en in sommige huishoudelijke schoonmaakmiddelen en schoensmeer
Quinolone mix Bevat clioquinol en chlorquinaldol, antimicrobiele stiffen in bepaalde medicinale crèmes en zalven en veterinaire producten
Thimerosal Conserveermiddel in contactlens oplossingen, bepaalde cosmetica, neus en oor druppels; bron vaak niet gevonden
Thiuram mix Veel in rubber allergenen; ook gevonden in kleefstoffen, bepaalde pesticiden en medicijnen (bijv. disulfiram)

 

Behandeling

De dermatitis kan maximaal 3 weken aanwezig blijven. Reactiviteit is meestal levenslang. Patiënten met fotoallergische CD kunnen jaren opvlammingen hebben  bij blootstelling aan de zon (persistente licht reactie). CD kun je behandelen door het vermijden van de trigger; patiënten met een lichtgevoelige CD worden geadviseerd blootstelling aan de zon te vermijden. Lokale behandeling omvat cool compresses (zout-of Burow's) en corticosteroïden; patiënten met milde tot matige ACD krijgen midden potentie lokale corticosteroïden (bv. 0,1% zalf of crème valerate betamethason 0,1%). Orale corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison 60 mg eenmaal per dag gedurende 7 tot 14 dagen) kunnen worden gebruikt voor ernstige blaarvorming of uitgebreide ziekte. Systemische antihistaminica (bijv. Hydroxyzinum, diphenhydramine) helpen tegen de jeuk.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Foto's: Dermis.
Laatste update: 8-12-2016