Inleiding

Een lipoom is een goedaardige, onderhuidse tumor opgebouwd uit vetcellen. Lipomen komen zeer frequent voor en zijn de meest voorkomende goedaardige, wekedelentumoren. Meestal zijn ze < 1 cm, echter ze kunnen wel meer dan 10 cm groot worden ("giant lipomata'). Ongeveer 1% van de bevolking heeft een of meerdere lipomata. Ze kunnen op elke leeftijd onstaan, maar meestal verschijnen ze tussen 40-60 jarige leeftijd.

Subcutane lipomen zijn doorgaans niet levensbedreigend. Echter, op andere locaties kunnen lipomen bedreigender zijn: gastro-intestinale lipomen kunnen bloedingen, ulceraties en perforaties veroorzaken. Maligne transformatie van lipomen naar liposarcomen, is tot op heden nog niet bewezen.

 

Behandeling

Het lipoom wordt operatief verwijderd. Meestal wordt een incisie (insnijding) in de huid gemaakt, direct boven het lipoom. Vervolgens wordt het lipoom losgemaakt uit het omringende weefsel, voorzichtig aan de basis doorgesneden en vervolgens wordt het uit de huid getild. De huid wordt daarna weer gehecht.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
Laatste update: 8-12-2016