Inleiding

Een kerato-acanthoom is een ronde, stevige, meestal vlees-gekleurde knobbel, met sterk hellende grenzen en een karakteristieke centrale krater met keratinous materiaal, die meestal spontaan verdwijnt. De etiologie is onbekend. Men is van mening dat deze laesies goed gedifferentieerde plaveiselcelcarcinomen zijn met een neiging tot involutie.

 

Symptomen

De ontwikkeling is progressief. Meestal bereikt de laesie zijn volle omvang (> 5 cm) binnen 2 maanden. Veel voorkomende plaatsen zijn zon-expositie gebieden: het gezicht, de onderarm en het dorsum van de hand. Spontane involutie kan van start gaan binnen een paar maanden. Maar omdat spontane laesie op geen enkele manier geinduceerd kan worden, wordt biopsie of excisie aanbevolen. Spontane involutie kan echter grote littekens achterlaten.

KeratoacanthomaKeratoacanthoma

 

Behandeling

Chirurgie of intralesionale injecties met 5-fluorouracil of corticosteroïden geven meestal betere cosmetische resultaten en excisie geeft histologische bevestiging van de diagnose. Sommige niet-behandelde laesies metastaseren.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Foto's: Dermis.
Laatste update: 8-12-2016