Home > Ziektebeelden > Dermatologie > Psoriasis >

Pityriasis rosea

Inleiding

Pityriasis rosea is een ontstekingsziekte gekenmerkt door diffuse, schilferende papels of plaques. Behandeling is meestal onnodig. Pityriasis rosea (PR) treedt meestal op tussen de leeftijden van 10 en 35 jaar. Het treft vrouwen vaker en de incidentie is in de koudere maanden in gematigde klimaten hoger. De oorzaak kan een virale infectie zijn. Psoriasis, parapsoriasis, pityriasis rosea, pityriasis rubra pilaris, pityriasis lichenoides, lichen planus, lichen sclerosus zijn verschillende aandoeningen, maar gezamelijk gegroepeerd omdat ze primaire laesies met vergelijkbare kenmerken hebben: scherp begrensd, schilferende papels of plaques zonder vochtigheidsgraad, korstjes, kloven, en excoriaties. Het uiterlijk van de laesie en de verspreiding onderscheiden deze ziekten van elkaar.

 
Symptomen

De aandoening begint klassiek met een enkele, primaire, 2 tot 10 cm grote plek die op de borst of proximale ledematen verschijnt. Een middelpuntzoekende uitbarsting van 0,5cm tot 2cm met rose of groenachtig gekleurde ovale papels en plaques volgen binnen 7 tot 14 dagen. De laesies hebben een schilferige, lichtjes verhoogde grens (collarette) en lijken op ringworm (tinea corporis). De meeste patiënten hebben jeuk, soms ernstig. Papels kunnen domineren met weinig of geen schilfering in zwarten, kinderen en zwangere vrouwen; de roze of groenachtig kleur is niet zo evident in zwarten; zwarten zwarten hebben ook vaker inverse PR (laesies in de lies of axillairen die centrifugaal verspreiden). Klassiek orienteren de laesies zich langs de huid lijnen, wat PR een kerstboom-achtige verdeling geeft als er meerdere laesies verschijnen op de achterkant. Een prodroom van algehele malaise en hoofdpijn die voorafgaat aan de laesies zie je in een minderheid van de patiënten.

Pityriasis rosaePityriasis rosae

 

Diagnose

De diagnose is gebaseerd op de klinische verschijningsvorm en de distributie.

 

Differentiaal diagnose

De differentiaal diagnose omvat tinea corporis, tinea versicolor, geneesmiddelen-erupties, psoriasis, parapsoriasis, pityriasis lichenoides en lichen planus en secundaire syfilis. Serologische testen op syfilis zijn geïndiceerd wanneer de handpalmen of de voetzolen aangedaan zijn, wanneer een voorbode plek niet gezien wordt, of wanneer laesies optreden in een ongebruikelijke volgorde of distributie.


Behandeling

Behandeling is niet noodzakelijk omdat de eruptie meestal binnen 5 weken verdwijnt en recidivering zeldzaam is. Kunstmatig of natuurlijk zonlicht kunnen resolutie versnellen. Antipruritische therapie, zoals lokale corticosteroïden, orale antihistaminica, of lokale maatregelen kunnen worden gebruikt als dat nodig is.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Foto's: Dermis.
Laatste update: 8-12-2016