Gerelateerde onderwerpen

Anatomie:
-
Patiënten:
-

Inleiding

Pityriasis versicolor is huidinfectie met Malassezia furfur dat zich manifesteert als meerdere asymptomatische schilferende plekken variërend in kleur van wit tot bruin. De diagnose is gebaseerd op de klinische verschijningsvorm en huidschraapsels. De behandeling is met locale antischimmel middelen.

Malassezia furfur is een dimorphische schimmel die normaal een onschadelijk onderdeel is van de normale huid flora, maar die bij sommige mensen Pityriasis versicolor veroorzaakt. De hoge prevalentie van Pityriasis versicolor bij jonge volwassenen suggereert dat er een link is met een grotere sebaceouse secretie; andere risico-factoren zijn warmte en vochtigheid en immunosuppressie als gevolg van corticosteroïden, zwangerschap, ondervoeding, diabetes mellitus en andere aandoeningen.

 

Symptomen

Tinea versicolor veroorzaakt meestal geen symptomen. Klassiek veroorzaakt het meerdere oker, bruine, zalmkleurige of witte schilferende laesies op de romp, nek, buik en soms in het gezicht. De laesies vervloeien. Bij blanke mensen wordt het meestal gediagnosticeerd in de zomermaanden omdat de laesies, die niet bruinen, duidelijker worden tegen de gebruinde huid.

Tinea versicolorTinea versicolor

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het klinische uiterlijk en door aanwezigheid van hyphae en ontluikende cellen ( "spaghetti en gehaktballen") op KOH natte bodem. Wood’s light onderzoek geeft een goud-witte fluorescentie.

 

Behandeling

Elk lokaal antischimmel middel kan als behandeling gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn selenium sulfide shampoo 2,5% (elke dag 10-min laten inwerken gedurende 1 week of wekelijkse 24 uur laten inwerken, 1 maand lang). Lokale azolen (bv. ketoconazol 2% per dag voor 2 weken) en baden met zink pyrithione 2% of zwavel-salicylic shampoo 2% voor 1 tot 2 weken.

Orale behandeling is geïndiceerd bij patiënten met een uitgebreide ziekte en  bij patiënten met frequente recidieven. Twee handige regimes zijn een enkele 400 mg dosis van fluconazol en ketoconazol 200 mg eenmaal per dag gedurende 1 tot 5 dagen.

Hypopigmentatie door Pityriasis versicolor is reversibel in de maanden tot jaren nadat de gist is verdwenen. Recidieven zijn bijna universeel na de behandeling, omdat het oorzakelijke organisme een normale huid inwoner is. Goede hygiëne verlaagt de kans op recidieven


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Foto's: Dermis.
Laatste update: 8-12-2016