Gerelateerde onderwerpen

Anatomie:
-
Patiënten:
-

Inleiding

Impetigo is een oppervlakkige huid-infectie met korstvorming of bullae veroorzaakt door streptokokken, stafylokokken, of beide. Ecthyma is een ulceratieve vorm van impetigo. Er is geen predisponerende laesie geïdentificeerd in de meeste patiënten, maar impetigo kan het gevolg zijn van iedere vorm van breuk in de huid. Algemene risicofactoren zijn een te vochtige omgeving, slechte hygiëne, en het chronisch nasaal dragen van stafylokokken. Impetigo kan bullous of niet-bullous worden. S. aureus is de meest voorkomende oorzaak van niet-bullouze impetigo en de oorzaak van alle bullouze impetigo. Bullae worden veroorzaakt door exfoliatieve toxinen geproduceerd door stafylokokken. Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is geïsoleerd bij ongeveer 20% van de recente gevallen van impetigo.

 

Symptomen

Niet-bullouze impetigo presenteert zich meestal als clusters van blaasjes of pustels die scheuren en het ontwikkelen van een honing-gekleurde korst (exsudaat van de laesie) op de laesies. Bullouze impetigo is vergelijkbaar behalve dat de blaasjes meestal snel vergroten om bullae te vormen. De bullae barsten en zetten uiteen tot grotere gebieden, die worden bedekt met een honing-gekleurde korst. Ecthyma wordt gekenmerkt door kleine, purulente, ondiepe, geperforeerde ulcera met dikke, bruin-zwarte korstjes en omliggend erytheem.


Diagnose

De diagnose wordt gesteld door de karakteristieke verschijning. Culturen van laesies zijn alleen geïndiceerd wanneer de patiënt niet reageert op empirische therapie. Patiënten met recidiverende impetigo moeten nasaal gekweekt worden. Persisterende infecties moeten worden gekweekt ter identificatie van MRSA.

 

Behandeling

Het aangedane gebied moet meerdere keren per dag voorzichtig worden gewassen met water en om korstjes te verwijderen. De behandeling van gelokaliseerde ziekte is met lokale Mupirocine antibiotica-zalf TID 7 dagen lang of retapamuline zalf 5 dagen lang. Orale antibiotica (bijv. dicloxacillin of cephalexin 250 tot 500 mg 1 x daags durante 10 dagen lang) kan nodig zijn bij patiënten met resistente of uitgebreide laesies. Gebruik van initiële empirische therapie tegen MRSA is meestal niet aangeraden, tenzij er dwingende klinische bewijzen zijn. Behandeling van MRSA moet op geleide van de kweek en sensitiviteitstest gebeuren;  clindamycine, rifampin, en trimethoprim-sulfamethoxazole zijn effectief  tegen de meeste stammen van de community-acquired MRSA.

Andere therapie omvat het herstel van een normale huidbarrière bij patiënten met onderliggende atopische dermatitis of uitgebreide xerosis met gebruik van lokale verzachtende middelen en corticosteroïden indien nodig. Chronische Staphylococcus-neus-dragers krijgen lokale antibiotica (Mupirocine) voor 1 week elk van de 3 opeenvolgende maanden.

Prompt herstel volgt meestal na een tijdige behandeling. Vertraging kan leiden tot cellulitis, lymphangitis, furunculosis, hypopigmentatie en hyperpigmentatie met of zonder littekens. Kinderen van 2 tot 4 jaar lopen het risico van acute glomerulonefritis als nephritogenische stammen van groep A streptokokken zijn betrokken; nefritis lijkt meer voor te komen in de zuidelijke VS dan in andere regio's.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Foto's: Dermis.
Laatste update: 8-12-2016