Gerelateerde onderwerpen

Anatomie:
-
Patiënten:
-

Inleiding

Hidradenitis suppurativa is een chronische, littekens veroorzakende ontsteking van apocriene klieren van de axillairen, de lies, rond de tepels en anus.

 

Oorzaken

Blokkering van apocriene kanalen is de oorzaak, die leidt tot ontsteking, bacteriegroei, en littekens. Staphylococcus aureus is bijna altijd aanwezig bij acute gevallen, maar gram-negatieve organismen zoals Proteus kunnen de overhand hebben in chronische gevallen.

 

Symptomen

Gezwollen, gevoelige massa's lijkend op cutane abcessen ontwikkelen zich. Pijn, schommelingen, afscheiding, en sinus tractus vorming zijn karakteristiek bij chronische gevallen. In chronische axillaire gevallen veroorzaken samenvoegingen van ontstoken nodules palpabele koordachtige fibrotische banden. De conditie kan ondraaglijk worden door de pijn en de vieze geur.

HidradenitisHidradenitis

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door klinisch onderzoek. Bacteriële culturen kunnen nuttig zijn als er een gelijktijdige cellulitis of een abces ontstaat.

 

Behandeling

De behandeling van acute gevallen bestaat uit een hoge dosis orale doxycycline (100 tot 200 mg per keer/dag), minocycline (100 mg per keer/dag) of erythromycine (250 tot 500 mg po 4 x daags) totdat de laesies verdwijnen. Lokale clindamycine kan even doeltreffend zijn.

Incisie en drainage zijn nodig bij een abces of fluctuance van het aangedane gebied, maar het lost het probleem niet op (in tegenstelling tot abcessen in de huid).

Isotretinoïne 1 mg / kg is ook effectief bij sommige patiënten, maar recidieven komen veel voor. Intralesionale corticosteroïd-injecties (bijvoorbeeld triamcinolone 1 tot 10% suspensie intradermaal) kan helpen met ontsteking en pijn.

Chirurgische excisie en de herstelling of transplantatie van de aangedane gebieden is vaak noodzakelijk wanneer de ziekte zich blijft voordoen.

Ablatieve laser therapie (CO2 of erbium: YAG) is een alternatieve chirurgische behandeling. Verschillende studies doen verslag van succes bij de behandeling van Hidradenitis suppurativa met etanercept of infliximab, injecteerbare tumor necrose factor-α-remmers. Hoewel het niet de gouden standaard is, kan deze optie nuttig zijn als alle andere behandelingsmodaliteiten zijn mislukt.


Bron

  1. Rook's Textbook of dermatology 7th Edition 2004.
  2. Foto's: Dermis.
Laatste update: 8-12-2016